Lübnanlı bir üst düzey hükümet yetkilisi, Suudi Arabistan’ın geçtiğimiz günlerde istifa eden Başbakan Saad Hariri’yi zorla alıkoyduğunu söyledi.
Körfez’de dikkatler Suudi Arabistan odaklı gelişmelere çevrilirken, düğümün bir ayağını da Lübnan’daki gelişmeler oluşturuyor. Suudi Arabistan veliaht prensi Muhammed bin Salman’ın ülkesindeki rakip prensler, bakanlar ve iş adamlarına yönelik tasfiye hamlesinin hemen öncesinde Riyad ile çok sıkı ilişkileri bulunan Lübnan Başbakanı Saad Hariri’nin istifasının gelmesi dikkat çekmişti. Reuters’tan gelen son dakika haberi, aslında gelişmelerin birbirinden bağımsız olmadığını doğruladı. Lübnanlı bir hükümet yetkilisi, istifa eden Başbakan Hariri’nin zorla alıkoyulduğuna inanıklarını belirtti. Böylece Lübnan’ın, Suudi Arabistan ve İran arasındaki bölgesel mücadelenin ortasında kalmış olduğu ayyuka çıktı.
LÜBNAN: HARİRİ SUUDİ ARABİSTAN’DA ALIKONULDU
Lübnanlı bir üst düzey hükümet yetkilisi Suudi Arabistan’ın geçtiğimiz günlerde istifa eden Başbakan Saad Hariri’yi zorla alıkoyduğunu söyledi.
“DÜNYA BASKI YAPSIN”
Hükümet yetkilisi, Lübnan’ın Arap ülkeleri başta olmak üzere tüm yabancı ülkelerden Hariri’yi serbest bırakması için Suudi Arabistan’a baskı yapmalarını istediklerini belirtti. Görevli Hariri’nin hala Lübnan’ın başbakanı olduğunu da sözlerine ekledi.
“LÜBNAN’IN EGEMENLİĞİNE SALDIRIDIR”
Yetkili ayrıca, “Hariri’yi sınırlandırılmış bir özgürlük ile Riyad’da tutmak Lübnan’ın egemenliğine saldırıdır, onun itibarı bizim itibarımızdır. Onu Beyrut’a geri döndürebilmek için yabancı devletlerle birlikte çalışacağız.” dedi.
HARİRİ RİYAD’DA İSTİFA ETMİŞTİ
Lübnan Başbakanı Saad Hariri’nin istifasının İranlı yetkililerle konuşup, ülkesindeki duruma katkıları için teşekkür etmesinden saatler sonra gelmesi dikkat çekmişti. Hariri ardından Suudi başkenti Riyad’a gitmiş ve istifasını da burada verimişti. Bu durum kararın Lübnan başbakanına ait olmadığının işareti olarak görüşmüşyü.
“TEHDİT ALTINDAYIM” DEMİŞTİ
Hariri’nin tıpkı 2005’te suikastla öldürülmüş babası Refik Hariri gibi tehdit altında olduğu ve Hizbullah ile İran’a suçlamalar yöneltmesi dikkat çekerken, istifa Lübnan’da da tüm dünyada da şaşkınlıkla karşılanmıştı. Öyle ki Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Hariri’nin istifasını ülkeye dönene kadar kabul edemeyeceğini açıkladı.
BEYRUT’A DÖNMEDİ
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı, Hariri’nin ülkeyi terk etmekte özgür olduğunu belirtmişti ancak Hariri, Beyrut’a dönmedi. İstifasının ardından Birleşik Arap Emirlikleri’ne de giden Hariri, ardından yeniden Riyad’a dönmüştü.